Over Ons

Wie we zijn en waarom American Dancer's...

Wij zijn (Luc Rijnbeek) en Ellen Rijnbeek-Hagendijk en wonen in Ooltgensplaat, in de buurt van Rotterdam.

portugese waterhonden kennelEllen is hondentrimster en heeft sinds 1987 haar eigen trimsalon genaamd Farouche en houdt zich sinds 1999 bezig met het fokken van Portugese waterhonden.

Ellen heeft haar hele leven al honden gehad en heeft later ook Luc met dat “virus” besmet. Luc heeft zijn eigen werk maar is in zijn vrije tijd wel actief bij de honden hobby betrokken. Beiden hebben veel ervaring met hondenshows, agility en gehoorzaamheidstrainingen.

Waarom de naam American Dancer’s?

De reden is eigenlijk heel simpel: onze eerste Portugese Waterhond heette Dancer en kwam uit Amerika. Zij is de stammoeder van onze lijn. In 1993 zijn we op slag verliefd geworden op dit geweldige ras.

In het verleden deed Ellen regelmatig mee aan trimwedstrijden in binnen- en buitenland. Op één van deze wedstrijden in New York zagen we toen een hele leuke hond met een krulvacht om te beeldhouwen als een van de winnende honden. Bij navraag bleek dit een Portugese Waterhond (PWD) te zijn in het workingretriever model. Wij hebben toen gevraagd of we nader kennis mochten maken met hond (Bristol) en eigenaar.

De eigenaar Christine Harris had naast Bristol ook haar andere hond Jay meegenomen. Beide honden waren geweldige lieve honden met een fantastisch karakter. (Jay is later ook dekreu geweest voor een van onze nestjes). We waren eigenlijk op slag verliefd maar twee leuke honden zegt nog niet of het hele ras zo is. Dus besloten we ons echt te gaan verdiepen in de kenmerken, karakter en uiteraard ook de gezondheid van het ras.

We zijn op bezoek geweest bij bekende fokkers zoals Lew Grello, Jane Harding en Susan McMahon in Amerika. Na deze ervaringen wisten we het zeker en wisten we wat we wilden en lieten we ons plaatsen op de wachtlijst voor een pup bij Susan. In 1995 kwam onze eerste PWD uit Amerika: Scrimshaw’s Fire Dancer (Dancer) een zwart-witte curly teef.

portugese waterhonden kennelTwee jaar later hebben we via Jo Ann Charnik, ook Amerika, onze Wicca’s Magic Dancer (Magic) aangeschaft, een zwart curly teefje. Dit zijn de twee teven waarmee wij onze lijn hebben opgebouwd. We zijn lid geworden van de Amerikaanse club en altijd in contact gebleven met Amerika.

Wij waren de 1e PWD fokkers in Nederland en waarschijnlijk in Europa, die gezondheid op de hoogste plaats zetten en startten met testen. Wij testen onze honden middels DNA testen voor PRA, GM1, Juvenile Cardiomyopathy en Improper Coat, maken tweejaarlijks een CERF van de ogen en röntgenen de heupen. Verder wordt van alle honden die ingezet worden voor de fokkerij een DNA profiel gemaakt alsmede van alle pups.

Onze honden leven in ruime binnenkennels met vloerverwarming en kunnen overdag naar buiten. Bij huis hebben we ook een speelweide van ruim 5000m2. Verder hebben we een aparte bevallingskamer, een puppyren en een puppyweide. Vanzelfsprekend komen onze honden ook in huis, maar wel roulerend in groepen zodat diegenen in huis ook quality time hebben.

De kennel hebben ze samen opgebouwd tot een succes maar helaas heeft Luc besloten om niet verder te gaan (na 33 jaar) met Ellen & De honden. Ellen runt de kennel,fokkerij en trimsalon sinds mei 2022 nu alleen.

Veel lees & kijk -plezier op onze site en we hopen dat u net zo bevlogen van dit ras wordt als wij !

Ellen