Rassebeschreibung: Geschichte

Über die Geschichte der portugiesische Wasserhund

Cão de Água Português

cao de aquaDe Portugese Waterhond wordt ook wel Cao de Aqua genoemd. Een hond die vroeger aan de Portugese kust veel werd gebruikt aan boord van vissersboten. Door zijn uitstekende zwem- en duikkwaliteiten waren deze honden naast compagnon ook manusje van alles aan boord. Zo hielpen zij de visser met het binnenhalen van de netten, vingen zij uit het net ontsnapte vissen, deden dienst als misthoorn en fungeerden als koerier tussen de vissersboten. Verder bewaakten zij de boten en waarschuwden de vissers indien er haaien in de buurt kwamen.

De oorsprong van het ras gaat veel verder terug. Er bestaat een verslag van een monnik van ca. 700 jaar geleden, waarin de redding van een drenkeling wordt beschreven door een hond met lang zwart haar, geschoren tot de laatste rib, met een pluim aan de staart. Dit is de eerste officiële geschiedschrijving over het ras en wordt daarmee gezien als de periode van oorsprong van het ras.

De voorgeschiedenis van de Portugese Waterhond stamt al uit de periode van 600 voor Christus, toen alle waterhonden als heilige dieren werden vereerd. In feite is de oorsprong van de Portugese Waterhond verbonden met alle andere oude waterhondenrassen die Europa bevolkten in de Middeleeuwen.

cao de aquaIn het begin van de twintigste eeuw raakt het ras bijna uitgestorven door de oprukkende modernisering aan boord van de schepen. De Portugese Waterhond wordt overbodig.

Gelukkig dat in 1932 een welbemiddelde Portugees genaamd Vasco Bensaude onder de indruk raakt van het ras en een uitzonderlijke Portugese Waterhond bemachtigt. Deze hond heet Leao en zal de geschiedenis ingaan als de stamvader van de Portugese Waterhonden.

Binnen zijn kennel “Algarbiorum” bouwt hij eerst aan een gezonde populatie voordat er echt honden verkocht worden.

In de zestiger jaren pakt Dr. Antonio de draad weer op als na het overlijden van Bensaude het ras weer een slechte tijd doormaakt.

Daarna krijgt wint het ras meer aan populariteit en met de komst van de eerste Portugese waterhond in Amerika in 1967 wordt de toekomst eigenlijk veilig gesteld. Momenteel komt het ras voor in vele landen over de wereld en zijn er duizenden in Amerika.

De Portugese Waterhond is nog steeds een niet veel voorkomend ras. Nadat president Obama er twee heeft genomen in verband met de allergie van zijn dochters is het ras wel iets bekender geworden.
 

Rasbeschrijving: Karakter →