Rasbeschrijving: Rasstandaard

Het uiterlijk van de Portugese Waterhond

Algemene Kenmerken

rasstandaard portugese waterhondDe Portugese Waterhond is een stoere en gespierde middelgrote hond. Zijn voortdurend gebruikt voor het werk in het water verklaart buitengewone ontwikkeling van zijn spieren.

De reu is 50-57 cm en de teef 43-52 cm. Hun gewicht ligt tussen de 16 en 25 kg en het lichaam moet compact zijn en kracht uitstralen, waarbij de borst breed en diep moet zijn.

Hoofd: massief en goed geproportioneerd. De schedel is langer dan de snuit. Vooral opvallend zijn de dikke lippen. Hun gezichtsvermogen en hun neus zijn goed ontwikkeld.

Ogen: Middelgroot en goed uit elkaar staand. Zij staan lichtelijk schuin, zijn rond en noch diepliggend noch uitpuilend. De kleur mag hetzij bruin, hetzij zwart zijn. De oogleden hebben zwarte randen. Het bindvlies is niet zichtbaar.

Oren: Zijn hartvormig, dun en goed boven ooghoogte aangezet. Behalve een kleine opening aan de achterzijde, liggen de oren dicht tegen het hoofd. De punten moeten niet beneden de bovenkant van de nek reiken.

Gebit: Scharend of tang. De binnenkant van de mond is goed zwart, de krachtige kaken zijn noch boven- noch ondervoorbijtend. De tanden zijn bij gesloten mond niet zichtbaar; de hoektanden zijn sterk ontwikkeld.

Staart: Dik bij de wortel en geleidelijk naar de punt toelopend. In volle lengte niet voorbij de sprong komend. Hij dient over de rug gedragen te worden.

Kleuren: De voorkomende kleuren zijn zwart en bruin en variaties van deze kleuren met wit. Wit mag, indien volledig wit en indien de oogleden, de neus en de lippen zwart zijn. Bij zwarte, witte en zwart-witte honden is de huid blauwachtig.

De uitgebreide standaard vindt u in het Engels in bijgevoegde PDF: Download PDF