Rasbeschrijving – Allergie


Hypoallergeen

allergieIn de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met een allergie in Nederland met honderd procent gestegen. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar inmiddels is 25% van de Nederlanders gevoelig voor allergene stoffen en heeft 1 op de 3 kinderen wel een vorm van allergie. President Obama zocht een speciaal hondenras vanwege de allergie van zijn dochter en heeft nu een Portugese Waterhond in het Witte Huis. Maar er zijn meer hypoallergene hondenrassen.

Mensen kunnen op allerlei manieren in contact komen met allergenen, stoffen die een allergische reactie opwekken. De groep allergenen die het meeste problemen veroorzaakt is de groep van inhalatie-allergenen. De in de lucht dwarrelende allergenen worden ingeademd, komen in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen en worden in de bloedbaan opgenomen. Daar binden ze zich aan antistoffen en er ontstaat een allergische reactie. De symptomen kunnen variëren van jeukende of rode ogen, een loopneus, niesbuien, astmatische bronchitis tot echt gevaarlijke aanvallen van benauwdheid.

Huisstofmijt

Hondenallergenen zijn inhalatie-allergenen. Ze zijn heel klein, plakkerig en licht van gewicht en zitten niet in de haren maar voornamelijk in de huidschilfers van de hond, maar ook in het speeksel en de urine. Aangezien alle honden huidschilfers hebben, bestaan niet-allergene rassen dus niet. Daarnaast weten we inmiddels allemaal dat huisstofmijten van huidschilfers leven, dus ook van die van de hond. Bent u gevoelig voor huisstofmijt, dan is een huisdier een extra voedselbank in huis. Verder kunnen andere allergenen zoals pollen, stof en schimmels zich natuurlijk makkelijk in de vacht van uw hond verzamelen.

Het is wel zo dat de combinatie vachtlengte, huidconditie, type van de huid en het haarvernieuwingspatroon of het ruien van invloed zijn hoeveel allergenen de hond verspreidt. Hierop hebben de lijsten van hypo-allergene rassen zich dan ook gebaseerd.

Hypoallergene of allergie-vriendelijke hondenrassen

Zoals reeds gezegd, allergeen-vrije honden bestaan niet, we praten over hypoallergene hondenrassen, rassen die een verminderde allergische reactie teweeg brengen bij mensen die aan allergie lijden.

De hypoallergeniteit heeft 2 redenen:

 • Niet alle hondenallergenen zijn hetzelfde. Er schijnen ras-specifieke allergenen te bestaan, hetgeen goed nieuws is voor allergie-lijders. Dit betekent dat er nog wat te kiezen over blijft.
 • Er zijn rassen die minder allergenen aanmaken dan andere. Voorbeelden hiervan zijn de Poedels, Airedale Terriers en Schnauzers. De huid van deze rassen vervelt ongeveer om de 21 dagen. Vergelijk dit met de Cocker Spaniels, de Duitse Herder en de Ierse Setters, waarbij dit iedere 3 tot 4 dagen gebeurd, dan snapt u wel waarom sommige rassen minder ademhalingsproblemen veroorzaken.

Lijst van hypoallergene of allergie-vriendelijke rassen

De hondenrassen die op deze lijst staan beschikken over één of meerdere van de volgende eigenschappen: ze zijn òf haarloos, òf ze ruien weinig haar, òf ze verliezen weinig huidschilfers. Hieronder staan alleen de rassen die in meerdere lijsten tegelijkertijd voorkomen. Om er echt zeker van te zijn of het hondenras, dat u graag zou willen hebben, ook daadwerkelijk hypoallergeen voor u is, wordt aangeraden om bij een fokker van het ras op bezoek te gaan. Check of de fokker inderdaad alleen dat specifieke ras heeft en breng minimaal een uur door met de honden en raak de honden vooral aan. Houdt in de gaten hoe u zich voelt en of uw allergie opspeelt tijdens of na dit bezoek.

 • Poedel
 • Peruaanse, Mexicaanse en Chinese Naakthond
 • Schnauzer
 • Kerry Blue Terrier, Soft Coated Wheaten, Bedlington
 • Bichon Frise , Havanezer, Maltezer, Bolognezer, Coton de Tulear en het Leeuwhondje
 • Portugese, Franse, Italiaanse Waterhond
 • Greyhound en Italiaanse Greyhound
 • Basenji
 • Chihuahua

Allergie tips

Omdat geen enkele hond allergeenvrij is, hierbij nog wat tips die kunnen helpen om een hondenallergie te beperken. Kies een hond uit bovenstaande lijst, onderzoek of de ras eigenschappen passen bij uw levensstijl en ga op bezoek bij een fokker van dit ras om te zien of uw symptomen al dan niet opspelen. Zorg voor een goede huid- en vachtverzorging. Het is verstandig uw hond met enige regelmaat een bad te geven met speciale hondenshampoo om de diverse allergenen uit het haar te wassen en een lekkere frisse hond te hebben. Vraag om advies bij uw trimsalon. Laat de hond niet op uw slaapkamer of bed slapen.

De reden dat de Labradoodle in dit rijtje ontbreekt kunt u lezen in onderstaande quotes uit een artikel van de LICG website:

Daarnaast is er de kwestie van het ‘hypoallergeen’ zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!

Vanwege de populariteit van de labradoodle worden bovendien regelmatig kruisingen gemaakt tussen labradors en poedels. Bedenk dat dit heel andere honden kunnen worden dan de ‘officiële’ (overigens nog niet FCI-erkende) Australian labradoodle! Hoe zo’n kruising uitpakt, wat karakter, uiterlijk en vacht betreft, is elke keer weer afwachten.

U vindt het hele artikel hier: “Labradoodle is geen ‘one size fits all’”

 
← Rasbeschrijving: Vachten – Modellen