Rasbeschrijving: Vachten / Modellen

Over de vacht en het model van de Portugese Waterhond

Vachten / Modellen

De Portugese Waterhond kent 2 soorten vachten, te weten de CURLY en de WAVY variant. Beide vachten kunnen in 1 nest voorkomen.

Direct bij het droog wrijven van een pup bij geboorte is te zien of het een wavy of een curly is. Is de pup helemaal glad dan is het een wavy maar heeft het een krul of slag in de nek dan is het een curly.

Qua dekken kan men wavy x wavy doen of wavy x curly, maar nooit mag curly x curly gedaan worden.

Omschrijving van de vacht:

wavyWavy
Wavy is lang en golvend haar met een mooie glans.

De vacht kent geen ondervacht en verhaard niet.

curlyCurly
Curly is gekruld haar en komt voor in diverse soorten krullen. (allerlei variaties tussen sterk en licht gekruld) Deze vacht is niet echt glanzend.

Ook deze vacht kent geen ondervacht en verhaard ook niet.

Modellen:

Er zijn 2 manieren/modellen om de PWD te toiletteren, te weten het leeuw model ofwel de “Lionclip” en het puppy model, ofwel “retriever clip”.

Wel zijn er vele varianten van deze modellen voor zowel de huishond als de showhond. Verder ziet men dat de modellen in Amerika weer anders zijn dan in Europa. Ook door de diversiteit in vachten toont elk model weer anders.

Hieronder foto’s van dezelfde curly hond in de 2 verschillende modellen:

Model: Lion Clip

De lion clip is het traditionele model. Oorspronkelijk werd de vacht van achteren af tot de longen geschoren. De borstkas bleef bedekt zodat de longen tegen de kou beschermd waren tijdens het waterwerk. Ook van het hoofd werd de halve schedel geschoren zodat het haar niet voor de ogen hing tijdens het duiken.

Gelukkig is het model sindsdien wel iets veranderd. De snuit wordt nu geschoren tot de ooghoek (de wangen worden lang gelaten). Dit wordt gedaan met een 5, 7 of 9 mm scheerkop om een spits ofwel lang uitziende snuit te vermijden.

(Het is een sterke krachtige hond en moet dus ook zo tonen). Men scheert de achterhand kort tot de laatste rib. Het pak wordt niet opgeknipt, zoals bij de poedel. De PWD mag sowieso in geen geval op een poedel lijken.

Ongeveer 2/3 van de staart wordt geschoren (precies waar de staart de krul maakt). Het eind van de staart hoort een pluim te zijn. Dit alles is een indicatie, maar men dient altijd rekening te houden met de bouw van de hond.

Model: Wavy Lion

In de Benelux wordt er aan het hoofd en het pak niet geknipt. Verder wordt de neus en de kont gewoon netjes geschoren.

In de Scandinavische landen doet men het hoofd en het pak hetzelfde, maar laat men de kont en de neus langer. (worden een paar weken voor de show al geschoren)

In Amerika worden de kont en de neus net als in de Benelux geschoren, maar knipt men ook de pony, oren en het pak korter. Deze laatste variant wordt in Nederland ook wel voor de huishonden toegepast.

Voorbeelden:

Benelux

Scandinavie

Amerika

Model: Retreiver Clip

Volgens de standaard wil men over het gehele lichaam ongeveer 2,5 cm vacht hebben. Maar dit wordt in de meeste gevallen niet gedaan. In de praktijk is de vacht wel wat langer. Aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling dat de PWD een grote BichonFrisé wordt.

Als trimsalon model kan men kiezen voor een wat langer model door de hond te scheren met een tondeuse met verschillende opzetkoppen.Op die manier kan men zelf de gewenste lengte bepalen. Voor een korter model kan voor de rug een 7 of 9 mm gebruikt worden. Hierbij dienen de toplijn en de hoekingen geknipt te worden in plaats van geschoren. Voor de show is het, zoals gebruikelijk, een ander verhaal.

Achtereenvolgens is de bedoeling:

Het hoofd:
Knippen in de vorm van een diamant. Bij de ogen en de neus iets uitdunnen; beslist niet te veel anders krijgt de hond een te lange neus.De oren moeten in het hoofd geknipt worden, waarbij als lengte de lengte van het oor zelf moet worden aangehouden.

De borst:
Kort knippen tot onder het hoofd.Wel iets haar op de borst / tussen de voorbenen laten staan om de hond een gespierde indruk mee te geven.

De rug:
De rug wordt recht geknipt waarbij de lijn (op schouderhoogte) langzaam overgaat in de toplijn.

De flanken:
Recht naar achteren knippen, zonder er een lies in te knippen.

De voorpoten:
Recht knippen met een ronde voet.

De achterbenen:
Knippen met meer haar aan de knierand, een normale hoeking aanhoudend.
Het haar tussen de voetzolen wordt weggeschoren en er wordt een mooie ronde voet geknipt.

De staart:
De staart wordt voor 2/3 geknipt van dik naar dun. Aan het eind van de staart wordt een pluim aangehouden.Wel bij de curly na afloop even nat spuiten en terug krullen, dit geeft een mooie natuurlijke verschijning.Bij de wavy kan gebruik gemaakt worden van de efileer schaar om de wat slappere vacht een mooiere afwerking te geven.

Voorbeelden Model Wavy Retreiver:


Voorbeelden Model Curly Retreiver: